Verkeer

poster verkeer oktober

We moeten als voetganger of fietser heel aandachtig zijn op de straat. Door het drukke verkeer moeten we steeds op onze hoede zijn want het gevaar loert om elke hoek. Onze schoolpoorten bieden een opvallende barricade tussen een veilige zone en de openbare weg. Door deze poorten zoveel mogelijk gesloten te houden, kunnen ook wij die veiligheid garanderen die uw kind verdient.

Helaas kunnen we dit niet alleen !!!

Kinderen moeten nog leren om veilig en bewust deel te nemen aan het verkeer. Dit leerproces vraagt tijd en vooral veel oefening in de praktijk. De provincie Antwerpen wil met het 10op10-project de scholen hierbij helpen.

Dit 10 op 10 project streeft drie belangrijke doelen na:

– praktijklessen verkeer voor alle kinderen
– een veilige en vlot bereikbare schoolomgeving
– een actieve betrokkenheid van de ouders

Na het beëindigen van elke fase krijgt de school een deellabel. Als beloning krijgen we subsidies om materialen aan te kopen. Na het behalen van het derde deellabel zal onze school het volledige 10op10-label behalen!

Onze school vindt dat verkeers- en mobiliteitseducatie verder moet gaan dan alleen maar het aanleren van kennis van het verkeersreglement in de klas. Kinderen moeten de kans krijgen hun vaardigheden te oefenen en kennis te maken met de mobiliteitsproblematiek.
Zowel de voetganger, fietsers, het openbaar vervoer en passagiers komen aan bod. Ze wordt geïntegreerd in de dagdagelijkse werking van de school.

Wij zijn als school gestart met het eerste doel: praktijklessen verkeer voor alle kinderen!

Dankzij de fietslessen zijn er weer meer kinderen die op een verantwoorde manier kunnen fietsen. Hierdoor hopen we dat onze kinderen en ouders vaker de fiets zullen nemen om bijvoorbeeld naar de school of sportclub te fietsen. Dit komt ook de gezondheid alleen maar ten goede!

Neem regelmatig een kijkje op deze bladzijde. We houden jullie langs deze weg ook verder op de hoogte over onze verkeerswerking op school.

Acties schooljaar 2017 – ’18

Actie: Alles op wieltjes (3) (20/12/’17)

Collage 2017-12-21 07_49_44

Actie: Alles op wieltjes (2) (29/11/’17)

Opstart van de fluoactie ‘helm op, fluo top! samen met MILLO (6/11/’17)

Actie: K1: veilig oversteken: over het zebrapad,  bij een  groen verkeerslicht

Actie: L4:  oversteken: oefenen in een beschermde omgeving (7/11/’17)

Actie: alles op wieltjes (27/10/’17)

Onze school behaalde het deellabel. Proficiat! Dankzij de bijbehorende subsidies die we ontvingen van 10op10 van de provincie Antwerpen konden we veel verkeersmateriaal aankopen waarbij we de verkeerslessen extra aantrekkelijk kunnen maken.

Acties schooljaar 2016 – ’17

De fietser: L3: Verkeersparcours: Behendigheid en veiligheid (week van 8 mei ’17)

De volgende vaardigheden werden ingeoefend:

• De kdn slaan vlot en correct (over de schouder kijken, arm uitsteken) rechts af in een straat (gesimuleerd op de speelplaats met kegels).
  • De kdn fietsen vlot en aan de rechterkant op de baan (gesimuleerd met kegels op de speelplaats).
  • De kdn steken vlot en veilig (kijken + oogcontact) met de fiets aan de hand over op een baan (gesimuleerd met kegels op de speelplaats).

Het Grote Voetgangersexamen (7/2/’17)

Na het oefenen in een beschermde omgeving en buiten op straat was het vandaag zover: ‘Het Grote Voetgangersexamen’.

Voetgangersexamen L4 (10/1/’17)

Binnenkort doet L4 mee aan het Grote Voetgangersexamen. Dan worden onze leerlingen getest op 5 vaardigheden: oversteken:

•  op een kruispunt met zebrapad
  • op een T-kruispunt zonder voorzieningen
  • op een kruispunt met een agent
  • tussen geparkeerde auto’s

en:

• een hindernis op het voetpad veilig ontwijken.

Vandaag oefenden we deze vaardigheden al een keer in een beschermde omgeving